Možnosti financovaní bydlení v ČR - Lytvynenko, Yuliia (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá způsoby financování bydlení, analyzuje stavební spoření a podrobně zkoumá hypoteční úvěry, jejich výhody a nevýhody. První část práce se věnuje teoretickému základu, kde jsou rozebrány podmínky pro získání hypoték, druhy hypotečních úvěrů a možnosti refinancování. Pozornost je také věnována struktuře stavebního spoření a jeho významu na českém trhu. Druhá kapitola zkoumá aktuální trendy na trhu s bydlením, včetně změn cen nemovitostí, geografické nerovnováhy a pohybu hypotečních sazeb v České republice od roku 2020 do současnosti. Empirická část se zaměřuje na srovnání vybraných bank a jejich nabídek hypotečních úvěrů. Na základě modelového příkladu je provedeno vyhodnocení nejvýhodnější nabídky pro klienta.