Poistenie pohľadávok - Kaliská, Andrea (2025)
Práca sa zameriava problematikou poistenia pohľadávok, ktoré zohráva dôležitú úlohu pri minimalizácii kreditných rizík a zabezpečení finančnej stability. Teoretická časť práce popisuje význam poistenia pohľadávok vrátane jeho úlohy pri riadení rizík a diverzifikácii. Ďalej je analyzovaný súčasný stav trhu poistenia pohľadávok v Českej republike vrátane porovnania produktov hlavných poskytovateľov Allianz Trade, Atradius a Coface. Praktická časť práce zahŕňa výpočet technických rezerv IBNR pomocou metód Chain-Ladder a Bornhuetter-Fergusonovej, ktorých výsledky sú podrobne analyzované a porovnané. Zvyšok praktickej časti práce je zameraný na modelovanie vývoja poistných udalostí pomocou časových radov, pričom na predikcie budúcich poistných udalostí sa používa model SARIMA. Výsledky ukazujú možnosti aplikácie týchto modelov na produkty poistenia pohľadávok.