Stresové testování bank - Hojná, Veronika; Witzany, Jiří, 1966-; Panoš, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu principů a metodologií stresového testování v bankovním sektoru s důrazem na jejich aplikaci v České republice. V teoretické části práce jsou popsány základní koncepty stresového testování, včetně jeho historického vývoje, klasifikace a metodických přístupů. Dále je provedeno srovnání přístupů k stresovému testování v České republice a Evropské unii. Empirická část se věnuje analýze zátěžových scénářů stanovených Českou národní bankou a jejich porovnání s reálným vývojem klíčových ukazatelů. Empirická část se zaměřuje na období pandemie COVID-19, ale je doplněna i o vývoj v delším časovém období. Výsledky ukazují, že český bankovní sektor vykazuje vyšší odolnost, než předpokládaly nepříznivé scénáře, což svědčí jednak o jeho stabilitě i během krizových období, ale i o konzervativním přístupu, který počítá s hlubokými propady během krizí.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses