Investiční trojúhelník u zemědělských společností ve státech Evropy a Severní Ameriky - Svoboda, Jan; Jahodová, Lucie; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato práce zkoumá faktory investičního trojúhelníku u zemědělských podniků v Severní Americe, Západní a Východní Evropě. Analyzuji dopad likvidity a zadluženosti na rentabilitu pomocí ukazatelů ROA, ROE, ROCE, CuR, QR, CsR, STDA, LTDA a ICR. Pomocí těchto ukazatelů je zároveň srovnána finanční situace. Srovnání bylo provedeno na základě mediánů, aby se eliminovaly extrémní hodnoty. Dopad faktorů byl testován na účetních datech 108 společností mezi lety 2014–2023. Analýza byla provedena pomocí korelační matice, Hausmanova testu na výběr vhodných efektů a následně pomocí statistických modelů. Výsledky ukazují, že Západní Evropa vykazuje nejlepší finanční výkonnost, zatímco Východní Evropa a Severní Amerika mírně zaostávají. Zadluženost má negativní dopad na rentabilitu, likvidita se na druhou stranu neprokázala jako statisticky významná. Velikost firmy pozitivně ovlivňuje rentabilitu, zatímco stáří firmy nikoliv.
Vedoucí práce: Lucie Jahodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses