Analýza odchylek ve vývoji zisku - Zítová, Klára (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou odchylek ve vývoji zisku v konkrétním podniku. K výpočtu bylo potřeba nejprve zjistit standardní a skutečné hodnoty. Vzhledem k tomu, že společnost nepřiřazuje fixní náklady výkonům, část této práce se věnuje alokaci těchto nákladů. K tomu bylo využito dvou různých metod, ovšem k finální analýze byla nakonec použita metoda ABC, jelikož lépe zobrazuje vztahy mezi náklady a výkony. Ze zjištěných dat byly nakonec vypočteny jednotlivé odchylky, které vedly k výpočtu odchylky zisku. Tyto odchylky byly následně analyzovány a v závěru práce byla podniku poskytnuta doporučení.