Digitální daň v éře globální ekonomiky - Doová, Hoa Tra; Slintáková, Barbora; Pohunková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce analyzuje dopady zavedení digitální daně (Digital Services Tax, DST) na výdaje na online reklamu. Empirická analýza využívá panelová data z 25 zemí (24 evropských států a Turecko) za období 2016-2023, přičemž 7 z těchto zemí zavedlo DST. Analýza je provedena metodou rozdílů v rozdílech s postupným zaváděním (Staggered Difference-in-Differences) podle Sunové a Abrahamové (2020), který umožňuje zohlednit heterogenitu efektů napříč zeměmi i v čase. Výsledky ukazují, že zavedení DST je spojeno s pozitivním vlivem na výdaje na online reklamu. V prvním roce po zavedení daně vzrostly výdaje v průměru o 32 % oproti roku před zavedením. Tento efekt je statisticky významný na 5% hladině. Ve čtvrtém roce po zavedení daně přetrvává významný pozitivní efekt ve výši 22 %.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses