Analýza stylistických prvků ve filmu Yorgose Lanthimose “Chudáčci”. - Vladimirkyzy, Diana; Michalik, Pavel, 1972-; Říha, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská je zaměřena na zkoumání specifických aspektů tvorby tohoto významného režiséra. Práce je rozdělena do dvou částí. První část má teoretický charakter. V této části jsem využila internetové zdroje k analýze stylu a tematických prvků, které se objevují v předchozích filmech Yorgose Lanthimose. Dále jsou zde vysvětleny klíčové pojmy a koncepty potřebné pro pochopení metodologie použité v druhé části práce. Druhá část je věnována neoformalistické analýze filmu „Chudáčci“, kterou jsem provedla na základě metody definované Kristin Thompson. Tato část zahrnuje analýzu narativní formy a stylistických prvků, jako jsou mizanscéna, kamera, zvuk a střih. Jedním z hlavních cílů této analýzy bylo identifikovat dominantu filmu, což je klíčový koncept neoformalistické analýzy. Na základě výsledků této analýzy jsem poté zařadila film „Chudáčci“ do širšího kontextu Lanthimosovy kariéry. Tímto způsobem jsem poukázala na vývoj jeho režijního stylu a na to, jak tento film přispívá k jeho celkové filmografii. Práce přináší nový pohled na tvorbu Yorgose Lanthimose a jeho přístup k narativní struktuře a stylistickým prostředkům, čímž přispívá k hlubšímu pochopení jeho díla a k diskusi o současné kinematografii.
Vedoucí práce: Pavel Michalik
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses