Globální minimální efektivní daň a její dopady nejen na tuzemské společnosti - Jankovec, Lukáš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá konceptem globální minimální efektivní daně a jejím dopadem na daňové systémy a podniky, zejména v kontextu implementace v Evropské unii. Práce analyzuje vývoj iniciativy BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) a zavedení pilířů BEPS 2.0, které zahrnují alokaci zisků a zavedení minimální efektivní sazby daně. Teoretická část se zaměřuje na legislativní ukotvení a výzvy spojené s implementací těchto pravidel. V praktické části je provedena analýza na příkladu nadnárodní korporace, která demonstruje dopady globální minimální efektivní daně na podnikatelské prostředí a veřejné rozpočty. Výsledky ukazují, že implementace těchto pravidel může přispět k větší daňové spravedlnosti, ale také přináší výzvy v oblasti administrativní náročnosti a mezinárodní koordinace.