Globální minimální efektivní daň a její dopady nejen na tuzemské společnosti - Jankovec, Lukáš; Solilová, Veronika; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá konceptem globální minimální efektivní daně a jejím dopadem na daňové systémy a podniky, zejména v kontextu implementace v Evropské unii. Práce analyzuje vývoj iniciativy BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) a zavedení pilířů BEPS 2.0, které zahrnují alokaci zisků a zavedení minimální efektivní sazby daně. Teoretická část se zaměřuje na legislativní ukotvení a výzvy spojené s implementací těchto pravidel. V praktické části je provedena analýza na příkladu nadnárodní korporace, která demonstruje dopady globální minimální efektivní daně na podnikatelské prostředí a veřejné rozpočty. Výsledky ukazují, že implementace těchto pravidel může přispět k větší daňové spravedlnosti, ale také přináší výzvy v oblasti administrativní náročnosti a mezinárodní koordinace.
Vedoucí práce: Veronika Solilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses