Komparace vývoje výše objemu finančních prostředků plynoucích z výnosu daně z nemovitých věcí u hlavního města Prahy a u všech obcí ve Středočeském kraji v letech 2014-2022 - Bergerová, Aneta; Čáp, Vilém; Burianová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá příjmovou rozpočtovou položkou – daní z nemovitých věcí. Z provedené komparace je patrné, že mezi zkoumanými lety 2014-2022 obdrželo hlavní město Praha v každém roce nižší objem finančních prostředků plynoucích z výnosů daně z nemovitých věcí než všechny středočeské obce dohromady. Za celé sledované období celkový výnos daně z nemovitých věcí Prahy činil 58,35 % celkových výnosů daně z nemovitých věcí všech obcí Středočeského kraje dohromady. V roce 2020 činila výše výnosu daně z nemovitých věcí v hlavním městě Praze 1 370 542 088,25 Kč, kdy oproti roku 2019 se zvýšila o 510 687 643,16 Kč (o 59,40 %) díky obecně závazné vyhlášce, kterou se zvýšil místní koeficient z hodnoty 1 na 2. Tím se Praha přiblížila výši celkového výnosu za všechny středočeské obce. Ze středočeských obcí, rozdělených do kategorií podle počtu obyvatel, se na celkovém výnosu daně z nemovitých věcí ve Středočeském kraji podílely nejvíce středočeské obce do 3 000 obyvatel, poté středočeské obce nad 10 000 obyvatel, a nakonec středočeské obce od 3 000 do 10 000 obyvatel. V každém ze zkoumaných let 2014-2022 tvořily příjmy z daně z nemovitých věcí vyšší podíl na celkových příjmech u všech středočeských obcí dohromady než u hlavního města Prahy – průměrně o 4 %. Z provedené komparace také vyplývá, že na jednoho obyvatele hlavního města Prahy v každém sledovaném roce připadal nižší objem finančních prostředků z výnosu daně z nemovitých věcí oproti celku za všechny obce Středočeského kraje, průměrně o 463,61 Kč. Za růstem objemu finančních prostředků z výnosů daně z nemovitých věcí v rámci sledovaných let stojí převážně legislativní změny.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses