Multifaktorová analýza vývoje závislosti ekonomiky Kazachstánu na přírodních komoditách - Dronina, Anastassiya; Dudzich, Viktar; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této práce je provést multidimenzionální analýzu vývoje závislosti ekonomiky Kazachstánu na přírodních komoditách, s primárním zaměřením na ropu. Prostřednictvím korelační analýzy se práce snaží důkladně zkoumat, vysvětlit a interpretovat povahu a rozsah této závislosti. V první části práce je pojednáno o postavení přírodních komodit v hospodářství obecně, s následným zaměřením na specifickou roli ropy v ekonomice Kazachstánu. Ve druhé části práce byla provedena korelační analýza mezi vybranými indikátory, jako je objem exportu a importu, obchodní bilance, měnový kurz, státní rozpočet a tempo růstu HDP, a vývojem ceny ropy. Ve vyhodnocení výsledků je vidět, jak jsou získané výsledky propojeny s ekonomickými událostmi, které se odehrály v Kazachstánu.
Vedoucí práce: Viktar Dudzich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses