Neurofinance - Le, Thi Thanh Mai; Vyletelka, Michal; Babušík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce se zabývá neurofinancemi a kognitivními zkresleními, která vstupují do finančního rozhodovacího procesu. Neurofinance jsou mladým oborem, který usiluje o pochopení procesů zapojených do finančního a investičního rozhodování na neurologické a fyziologické úrovni. V teoretické části práce sledujeme vznik tohoto oboru a jeho vztah k behaviorálním a klasickým finančním teoriím. Dále představujeme metody a výsledky dosavadního výzkumu v oboru. Kognitivní zkreslení nahlížíme z perspektivy neurofinancí a nabízíme možné vysvětlení jejich původu na neuronální úrovni. V praktické části zkoumáme, zda existuje rozdíl v míře zkresleného uvažování mezi dvěma odlišnými kulturními skupinami – mezi druhou generací Vietnamců žijících v ČR a českou populací. Zaměřujeme se na efekt nadměrné sebedůvěry, efekt zarámování a dispoziční efekt. Výsledky dotazníkového šetření naznačují, že mezi zkoumanými skupinami není rozdíl v míře výskytu sledovaných kognitivních zkreslení.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses