Platební systémy v EUR a CZK - Bui, Hoang Hai; Šulc, Vladimír; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce uvede čtenáře do kontextu problematiky platebního styku, platebními systémy, jejich vymezení a aktuálními trendy, jako jsou okamžité platby, platby na číslo. Reflektuje legislativní a technologické změny, včetně zavedení digitálního eura. Práce zkoumá vliv evropských směrnic, zejména PSD2. Dále jsou popsány zúčtovací centra, jako jsou CERTIS pro CZK a panevropské systémy EURO1, STEP1, T2, TIPS, STEP2 a RT1 pro EUR. Hlavním cílem je srovnání okamžitých plateb mezi oběma systémy, jejích fungování a budoucí vývoj. Součástí práce je také rozbor konceptu digitálního eura, jeho přínosu, výzev a možných dopadů na bankovní sektor. Práce rovněž popisuje možné scénáře implementace digitální měny a její integraci do současné platební infrastruktury.
Vedoucí práce: Vladimír Šulc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses