Analýza vývoje zadlužení, výnosnosti a likvidity zemědělských podniků - Ignatova, Ekaterina; Jahodová, Lucie; Brabenec, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vývoje zadlužení, výnosnosti a likvidity zemědělských podniků v České republice za období 2017–2022. Práce se zaměřuje na identifikaci klíčových determinantů ovlivňujících finanční výkonnost podniků v sektoru zemědělství a zkoumá, jak různé faktory, jako je velikost podniku, kapitálová intenzita, likvidita a zadluženost, ovlivňují rentabilitu aktiv (ROA). Pro analýzu byla použita analýza panelových dat, která umožnila identifikovat vztahy mezi vybranými proměnnými v průběhu analyzovaného období. Výsledky ukázaly, že velikost podniků má pozitivní vliv na jejich finanční výkonnost, zatímco vysoká kapitálová intenzita a krátkodobé zadlužení mají negativní vliv.
Vedoucí práce: Lucie Jahodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses