Výběr daně z příjmů fyzických osob - Šmejkalová, Valentýna (2025)
Bakalářská práce na téma Výběr daně z příjmu fyzických osob je zaměřena na analýzu této daně s důrazem na využití odpočtu na penzijní spoření. Spojuje teoretické poznatky o konstrukci daně s praktickou analýzou dat z daňových přiznání v letech 2016 a 2022. Cílem je zhodnotit vliv odpočtu na konečnou daňovou povinnost vybraných poplatníku v České republice, identifikovat příjmové skupiny, které nejvíce profitují z tohoto nástroje a vyčíslit daňovou úsporu z jeho využívání. Závěry ukazují, že legislativní změny III. pilíře důchodového systému efektivně podporují dlouhodobé úspory, přičemž nejvyšší přínos přinášejí středním a vysokopříjmovým skupinám obyvatel.