Teorie a praxe perpetuitních dluhopisů - Štochl, Peter (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou perpetuitních dluhopisů, jejich teoretickými základy, praktickým oceňováním a významem v kontextu kapitálových trhů. Hlavní důraz je kladen na matematické modelování výnosových charakteristik, durace a vlivu vnořených opcí na cenu těchto instrumentů. Součástí práce je také zhodnocení souladu teoretických modelů s reálným vývojem cen, přičemž je využito empirických dat a odborných názorů z praxe. Práce rovněž zkoumá specifika perpetuit v tržním prostředí, kde volatilita, kreditní riziko a likvidita hrají klíčovou roli. Kombinací teoretických přístupů a praktických dat přináší ucelený pohled na toto téma a přispívá k hlubšímu porozumění oceňování perpetuitních dluhopisů i jejich využití v dlouhodobých investičních strategiích.