Regionální disparity v Ruské federaci : Konvergenční a divergenční trendy v období 2010-2022 - Partanskii, Ilia; Černá Silovská, Hana; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato práce se zaměřuje na analýzu regionálních disparit v socioekonomických ukazatelích mezi regiony Ruské federace v letech 2010–2022. Hlavní důraz je kladen na hodnocení σ-konvergence a β-konvergence, které umožňují zkoumat trendy vyrovnávání či prohlubování rozdílů mezi regiony. Dále je využit model geograficky vážené regrese (GWR) pro identifikaci prostorových vzorců a vztahů mezi socioekonomickými indikátory v regionech s podobnými demografickými a urbanizačními charakteristikami. Výsledky ukazují, že prostorová diferenciace mezi regiony významně ovlivňuje socioekonomické ukazatele, avšak adekvátní identifikace jednoznačných trendů konvergence či divergence zůstává složitým úkolem. Získaná data naznačují, že demografické, národnostní a urbanizační charakteristiky se ukázaly jako nedostatečně robustní základy pro efektivní klasifikaci regionů, což ztěžuje přesné vymezení socioekonomických konvergenčních procesů. Tato složitost podtrhuje potřebu hlubšího zkoumání dalších faktorů a metod, které by lépe reflektovaly specifika jednotlivých regionů. Tyto závěry mohou přispět k hlubšímu pochopení mechanismů regionálního rozvoje a disparity.
Vedoucí práce: Hana Černá Silovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses