meritum Daň z příjmů 2024 - Jiří, Vychopeň (Wolters Kluwer, 2024)
Meritum Daň z příjmů 2024 obsahuje z hlediska praktického využití srozumitelný výklad problematiky daní z příjmů. Výklad je doplněn o přílohy týkající se daně z příjmů s konkrétními příklady vyplnění formulářů a je zpracován podle znění právních předpisů k 1. 3. 2024.  Z hlavních změn s účinností od 1. 1. 2024 vybíráme: změny v oblasti osvobození od daní z příjmů, zvýšení limitu pro osvobození od daně u příjmů z chovu včel, příjmů z příležitostných činností a příležitostného nájmu movitých věcí, zavedení limitu pro osvobození vybraných zaměstnaneckých benefitů od daně, sjednocení daňového režimu pro peněžní i nepeněžní formu stravování zaměstnanců, nová úprava daňové podpory spoření na stáří, vymezení nízkoemisního vozidla a bezemisního vozidla pro účely daní z příjmů, stanovení hodnoty nepeněžního příjmu zaměstnance ve výši 0,25 % vstupní ceny vozidla pro případ poskytnutí bezemisního motorového vozidla zaměstnavatele i pro soukromé účely zaměstnance, nová úprava zdanění zaměstnaneckých akcií, zrušení možnosti snižovat základ daně o zaplacené příspěvky odborové organizaci, stanovení sazby daně ve výši 23 % pro část základu daně přesahující 36násobek průměrné mzdy, nová úprava slevy na manžela, zrušení slevy na studenta a slevy za umístění dítěte, zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob z 19 % na 21 %, nová úprava omezení výdajů u vozidla kategorie M1 (do výše 2 000 000 Kč) a další změny s tím související, nová úprava možnosti uplatňovat mimořádné odpisy u hmotného majetku nově jen pro bezemisní vozidla pořízená v období od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2028, zavedení nového daňového režimu vylučování nerealizovaných kurzových rozdílů ze základu daně, změny pro poplatníky vedoucí účetnictví v souvislosti se zavedení