Daň z příjmů fyzických osob v mezinárodním kontextu, 2. vydání - Lenka, Nováková; Králová Daniela (Wolters Kluwer, 2024)
V dnešním globalizovaném světě si již zaměstnavatelé nevybírají své zaměstnance podle národnosti či trvalého bydliště, ale zejména podle kvalifikace, odborných znalostí a zkušeností. Státní hranice přestaly být pro zaměstnávání pracovníků překážkou, a proto stále častěji řešíme problematiku dvojího zdanění, popřípadě daňové dopady vyplývající z těchto přeshraničních uspořádání, a to nejen pro české či zahraniční společnosti, ale i pro jejich zaměstnance a rodinné příslušníky. Cílem publikace je zaprvé pomoci čtenářům, aby se v oblasti zamezení dvojího zdanění lépe zorientovali, a to prostřednictvím celé řady názorných příkladů. Zadruhé pak má poodhalit úskalí, která s sebou problematika zdaňování zahraničních příjmů, dvojího zdanění, určení daňového rezidentství u fyzické osoby a s tím i související daňové otázky přináší. Tematika zamezení dvojího zdanění je velmi komplexní a neustále se vyvíjí i vzhledem k novým způsobům komunikace (a např. i možnostem práce „na dálku“). Publikace tak nemůže pokrýt veškeré otázky a situace. Autorky však s vámi touto cestou sdílí své cenné znalosti a praktické zkušenosti, které získaly během mnohaleté praxe v oboru. Text publikace byl aktualizován a doplněn o novou kapitolu týkající se sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění migrujících osob. Vychází z platné legislativy k 1. 1. 2024.
Keywords: Daně