Vliv vzdělání v oboru management na postoje studentů k etice, udržitelnosti a kulturní diverzitě - Vítečková, Klára (2025)
Tato dizertační práce se zaměřuje na posouzení efektivity vzdělávání v oblasti managementu na postoje studentů k udržitelnosti, etice a kulturní diverzitě. Srovnává studenty vysoce selektivního programu International Management (CEMS) s kontrolní skupinou studentů Management (MNGMT a MIMG) ve dvou časových bodech: na začátku studia a po jednom roce. Výsledky ukazují rozdílné změny v postojích mezi skupinami a v průběhu času. Zatímco studenti CEMS vykazovali silnější preferenci k využívání přírody, u skupiny MNGMT a MIMG došlo k poklesu vnitřní motivace ke studiu, nárůstu amotivace a vyšší míře externí atribuce morálních rozhodnutí. Zkoumaný vliv akademické motivace a sociální desirability zdůrazňuje potřebu komplexnějšího přístupu k začleňování těchto hodnot do vzdělávání business škol.