Analýza rizika akvizice společnosti Primátor a.s. - Baier, Jakub (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou rizika akvizice společnosti Primátor, a.s. Cílem je odhalit rizikové faktory ovlivňující cílová kritéria z pohledu investora, na základě analýzy rizika stanovit kvantitativní charakteristiky rizika, navrhnout opatření pro ošetření rizik a dále doporučit, zda rizika akceptovat, či neakceptovat. Užitek práce přináší pro investora a jeho investiční rozhodování, ale i pro management podniku, který může výsledky využít v rámci managementu rizika, strategického rozhodování či jako pohled na možný budoucí vývoj hospodaření. Práce je provedena z pohledu externího analytika a hlavním zdrojem dat jsou účetní závěrky, výroční zprávy a další veřejně dostupné zdroje. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje představení základních pojmů, nástrojů a metod, které jsou následně aplikovány v části praktické. Praktická část začíná představením podniku Primátor a následují vstupní analýzy (strategická a finanční), které jsou zakončeny SWOT analýzou. Následující kapitoly jsou věnované deterministickému finančnímu plánu, cílovým kritériím, rizikovým faktorům, scénářům budoucího vývoje, stochastickému finančnímu plánu a simulaci Monte Carlo. Závěrečné kapitoly této práce obsahují celkové zhodnocení, návrhy opatření pro ošetření rizik a doporučení pro investora. Dle simulace a kvantitativních charakteristik považuji investici za přiměřeně rizikovou při ceně akvizice v rozmezí 100 000 - 140 000 tis. Kč. Za předpokladu vyššího rizikového apetitu investora lze investici vyhodnotit jako přijatelnou i za cenu mírně vyšší než 140 000 tis. Kč.