Odměňování volených zástupců v českých obcích - Hulínský, Lukáš (2025)
Disertační práce se zaměřuje na analýzu vlivu změn ve výši platů zastupitelů na rozpočtové ukazatele obcí s velikostí populace od 3 do 20 tisíc obyvatel. K identifikaci vztahu mezi výší platů a rozpočtovým chováním obcí je využita metoda regresní diskontinuity (RDD), která umožňuje porovnat obce těsně nad a pod populačním prahem definovaným legislativou, kde dochází ke změně výše platu. Práce zkoumá, jak změny ve výši platů ovlivňují obecní výdaje, investice, příjmy a další rozpočtové ukazatele. Zároveň analyzuje vliv výše platu na charakteristiky kandidátů a zastupitelů a popisuje mechanismy určování platů obecních zastupitelů v ČR od roku 1995 do roku 2024. Dále se dívá na platy i jako výdaj obce a zkoumá dopady rozdílů. Výsledky disertační práce přispívají k lepšímu pochopení ekonomických dopadů nastavení odměn pro lokální zastupitele.