Evropský trh se zemním plynem v letech 2018–2024 : Vybrané teoreticko-empirické aspekty. - Hudák, Milan; Čermáková, Klára; Volek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cieľom tejto dizertačnej práce je preskúmať vplyv energetických politík EÚ na integráciu a konvergenciu trhov so zemným plynom v období 2018-2024. Práca testuje hypotézy o vysokej miere integrácie trhov s plynom v EÚ, oslabovaní väzieb medzi cenami plynu a ropy, význame špecifických fundamentálnych faktorov trhu s plynom, prehlbovaní integrácie v čase napriek regionálnym rozdielom, dočasnom narušení integračného procesu počas kríz a prepojenosti trhov s plynom, elektrinou a emisnými povolenkami. Na overenie týchto hypotéz boli použité ekonometrické metódy ako kointegračné testy, Grangerova kauzalita, modely korekcie chyby, analýza impulzných odoziev a testy štrukturálnych zlomov. Výsledky potvrdili vysokú mieru integrácie trhov s plynom v EÚ a úspešnosť liberalizačných politík pri podpore cenovej konvergencie. Kointegračná analýza odhalila dlhodobé rovnovážne vzťahy medzi cenami plynu na kľúčových európskych huboch (TTF, THE) a tiež medzi cenami plynu, elektriny a emisií, poukazujúc na previazanosť týchto trhov. Grangerova kauzalita preukázala rastúci vplyv LNG hubov (PVB, PEG) na ostatné národné trhy po plynovej kríze 2021-2022, zdôrazňujúc význam diverzifikácie a flexibility trhu. Aplikácia Williamsovho rámca novej inštitucionálnej ekonómie umožnila hlbšie pochopiť interakciu formálnych a neformálnych inštitúcií, riadiacich štruktúr a trhového správania pri formovaní integračných procesov. Zistenia práce prispievajú k pochopeniu dynamiky integrácie trhov s plynom v EÚ a poskytujú empirické dôkazy o prínosoch a limitoch liberalizačných politík. Poukazujú na potrebu flexibilnej adaptácie regulačného rámca, investícií do prepojenej infraštruktúry a harmonizácie pravidiel. Zároveň identifikujú pretrvávajúce výzvy v podobe regionálnych rozdielov v likvidite, infraštruktúre a regulácii, ako aj politicko-ek
Tieto poznatky môžu slúžiť ako podklad pre ďalšie smerovanie energetických politík EÚ s cieľom prehĺbiť integráciu trhov, posilniť ich odolnosť a podporiť prechod na nízkouhlíkové plyny.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations