Analýza dopadů cel na export španělských oliv do USA ve světle sporu ohledně zralých oliv mezi EU a USA - Sobotková, Anna; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Sankot, Ondřej, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadů antidumpingových (AD) a vyrovnávacích cel (CVD), která byla v roce 2018 uvalena Spojenými státy americkými na dovoz stolních oliv ze Španělska. Tato opatření byla zdůvodněna tvrzením, že evropské dotace údajně snižují cenu španělských oliv, čímž narušují konkurenceschopnost domácího amerického olivového průmyslu. Cílem práce je zhodnotit dopady zavedených AD a CVD na španělský export stolních oliv do USA. Výzkum kombinuje regresní analýzu a analýzu vývoje španělských exportních a amerických importních dat. Na základě dat z let 2015–2023 sleduje změny v objemu a hodnotě vývozu španělských oliv do USA, zkoumá změny v konkurenceschopnosti španělských oliv na americkém trhu a identifikuje změny v exportní strategii španělských vývozců oliv. Výsledky výzkumu ukazují, že zavedení AD a CVD vedlo k poklesu španělského exportu a oslabení jeho pozice na americkém trhu, přičemž část tohoto prostoru obsadili konkurenti z Maroka a Egypta. Analýza rovněž naznačuje, že španělští vývozci reagovali na nové podmínky přesměrováním exportu do alternativních destinací. Práce přispívá k diskusi o širších důsledcích protekcionistických opatření na export a zároveň k debatě o zranitelnosti Společné zemědělské politiky (CAP) EU v mezinárodním obchodním prostředí a o rizicích spojených s poskytováním zemědělských dotací.
Vedoucí práce: Ludmila Štěrbová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses