Preventivní restrukturalizace podle evropské směrnice : Problém interpretace a problém implementace - Schönfeld, Jaroslav; Tuček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Práce se zabývá problematikou v nejobecnější rovině sanačního řešení finančních obtíží podniku, v užším vyjádření pak především otázkami preventivní restrukturalizace tak, jak je definována v evropské Směrnici o restrukturalizaci a insolvenci a v její transkripci do českého právního systému v podobě zákona o preventivní restrukturalizaci. Na základě zhutněného shrnutí historického vývoje přemýšlení o sanačních postupech v případě finančních a ekonomických problémů podnikatelských subjektů je pak provedena analýza klíčových částí Směrnice a také transkripce do českého zákonodárství. Jsou tak identifikovány některé problémové okamžiky obou úprav. Ty jsou následně konfrontovány s výsledky rozsáhlých a ojedinělých výzkumů podnikatelského prostředí, především stavu podniků v období před jejich vstupem do insolvenčního řízení. Pomocí výzkumu jejich dat o výkonnosti, efektivitě, zadlužení a o dalších parametrech podnikání je zjišťován skutečný stav podniků, přičemž v části výzkumů je skupina podniků, které nakonec dospěly k úpadku, porovnána se statisticky korektně odpovídající skupinou podniků bezproblémových. Část výzkumů se dále zabývá zkoumáním vlivu přijetí bankovních úvěrů na další hospodaření podniků, především pak toho, zda se takové podniky chovají pod vlivem nutnosti plnit podmínky bank a úvěrování zodpovědněji a jsou úspěšnější než podniky bez bankovních úvěrů. Analýza Směrnice a zákona o preventivní restrukturalizaci nabízí některé důvody, proč tomu tak je. Především postup preventivní restrukturalizace je zatížen oproti jiným sanačním postupům, především reorganizaci podle insolvenčního zákona, daňovou diskriminací. Přitom je ale v důsledku a za většiny okolností obdobně administrativně a institucionálně náro
To je i jedním z důvodů nepoužívání nástroje včasného varování Finanční zdraví, jakkoliv v této rovině nachází práce důvodů podstatně více.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet