Analýza implementace bezpečnostních opatření pod tíhou legislativních změn - Švadlenka, Radek; Jiroušek, Radim; Klicnarová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato disertační práce se věnuje hloubkové analýze chování velkých podniků při řízení informační bezpečnosti s cílem vytvořit model, který ilustruje vztahy mezi různými proměnnými souvisejícími s informační bezpečností zejména s ohledem na vyvíjející se bezpečnostní legislativu. Výzkum, realizovaný v letech 2021 až 2024, zahrnuje data získaná od významných organizací v České republice, nicméně může poskytnout poznatky použitelné napříč Evropskou unií. Práce hodnotí aktuální situaci v oblasti kybernetické bezpečnosti v komerčních a veřejných institucích vzhledem k současné, ale také budoucí regulaci. Data získaná od manažerů bezpečnosti byla za pomoci aplikace metod teorie informace a teorie pravděpodobnosti využita k navržení pravděpodobnostního modelu, který má za cíl objasnit chování velkých podniků při řízení informační bezpečnosti. Výstupy práce mohou být užitečné pro regulační orgány EU, výrobce bezpečnostních nástrojů, organizace specializující se na služby a školení v oblasti kybernetické bezpečnosti, stejně tak i pro organizace řešící vlastní bezpečnost. Studie rovněž zkoumá vliv vzdělávání vrcholového managementu v oblasti kybernetické bezpečnosti na úroveň bezpečnosti organizace a další faktory působící na řízení informační bezpečnosti. Práce nabízí komplexní model, který usnadňuje porozumění složitému souboru faktorů ovlivňujících řízení informační bezpečnosti ve velkých organizacích.
Vedoucí práce: Radim Jiroušek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations