Paměť Proč si pamatujeme a jak si umět vybavit to důležité - Charan, Ranganath (Jan Melvil Publishing, 2025)
Paměť je mnohem víc než jen dokonalý záznam minulosti – a navíc ji lze úspěšně vycvičit, abyste si zapamatovali to, co je pro váš život skutečně důležité. Lidský mozek totiž není stavěn k memorování, ale především k myšlení. Neurovědec a psycholog Charan Ranganath na základě aktuálních výzkumů a poutavých osobních příběhů boří zažité mýty o vzpomínkách, zapomínání i efektivním učení. Odhaluje nejen způsob, jímž náš mozek pracuje s minulostí, ale především, jak tyto informace dále využíváme k porozumění sobě samým, ve vztazích nebo ke spřádání představ o budoucnosti.