Komparace finanční dostupnosti kolejí a bytů pro studenty VŠE v Praze v letech 2013–2022. - Karásek, Daniel, 1998- (2025)
Diplomová práce se zabývá komparací finanční dostupnosti kolejního a nájemního bydlení pro studenty, kdy subjekty analýzy jsou studenti Vysoké školy ekonomické v Praze studující mezi lety 2013–2022. K dosažení cíle je využito indikátorů rent-to-income a dorm-to-income. V teoretické části jsou vysvětleny vztahy ekonomie a bydlení, přístupy k měření finanční dostupnosti bydlení a teorie rozhodování ve vztahu k bydlení. V praktické části je sestaveno sedm reprezentativních studentů na základě reálných ubytovacích možností nabízených na VŠE, ke kterým jsou pak přiřazeny poptávané kolejní buňky a nájemní byty. Následuje samotná komparace finanční dostupnosti kolejí a bytů pro reprezentativní studenty. Výsledkem komparace je, že finanční dostupnost kolejního bydlení je u všech sledovaných studentů vyšší než finanční dostupnost nájemního bydlení. Tímto je potvrzena vytyčená hypotéza ve znění: „Bydlení na koleji je finančně dostupnější než bydlení v bytě.“ Součástí cíle práce je zodpovězení výzkumné otázky ve znění: „Jaké faktory ovlivňují rozhodování studentů ohledně typu ubytování?“ Výzkumná otázka je zodpovězena prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů a analýzou výsledků dotazníkového šetření. Nejdůležitějšími faktory ovlivňující rozhodování studentů jsou cena a jistota bydlení. Mezi středně důležité faktory se řadí soukromí, lokalita a kvalita bydlení. Jako nejméně důležité faktory hodnotili studenti vliv spolubydlících a transakčních nákladů.