Měření podnikové architektury - Ryan, Jack; Sládek, Pavel; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Podniková architektura představuje systematický přístup k návrhu, implementaci a řízení informačních systémů s cílem sladit technologické prostředky organizace s jejími obchodními strategiemi. V době digitální transformace, kdy podniky čelí rostoucím nárokům na agilitu a efektivitu, nabývá měření podnikové architektury na důležitosti. Přestože její správné nastavení a řízení výrazně ovlivňuje výkonnost organizace, systematické hodnocení její efektivity a přínosů zůstává často nedostatečně řešenou oblastí. Cílem této diplomové práce je vytvořit metodiku pro měření podnikové architektury, která umožní objektivně posoudit její vliv na obchodní cíle a optimalizaci technologických zdrojů. V teoretické části práce jsou analyzovány existující přístupy k hodnocení podnikové architektury, přičemž důraz je kladen na metody vycházející ze standardu TOGAF a dalších mezinárodních rámců. Následně jsou identifikovány hlavní oblasti měření, které umožňují organizacím lépe kvantifikovat přínosy podnikové architektury, včetně jejího strategického sladění, efektivity změnových procesů a technologické adaptability. Praktická část práce se zaměřuje na návrh a aplikaci nových metrik, které byly ověřeny prostřednictvím případové studie realizované v konkrétní organizaci. Vybrané metriky byly testovány na reálných datech s cílem posoudit jejich vypovídací schopnost a přínos pro řízení IT strategií. Výsledky ukazují, že systematické měření podnikové architektury umožňuje nejen lepší strategické rozhodování, ale také optimalizaci technologických investic a zvýšení provozní efektivity. Tato práce přispívá k rozvoji měřicích metod v oblasti podnikové architektury a poskytuje organizacím nástroje pro efektivní řízení IT projektů. Navržený rámec lze využít jako podporu pro dlouhodobé strategi
Vedoucí práce: Pavel Sládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses