Vstup české sklárny na indický trh - Dobrkovská, Jaroslava; Machková, Hana; Štěrbová, Ludmila, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá možností expanze české sklárny Crystal Bohemia na indický trh. Cílem je identifikovat klíčové faktory ovlivňující export českého užitkového skla do Indie a navrhnout optimální strategii vstupu. Práce analyzuje teoretická východiska mezinárodní expanze, charakteristiku českého sklářského průmyslu, profil společnosti Crystal Bohemia a specifika indického trhu. Klíčovou část tvoří analýza indického trhu provedená pomocí PEST analýzy, která hodnotí politické, ekonomické, sociální a technologické faktory ovlivňující vstup na trh. Studie identifikuje příležitosti, jako je rostoucí kupní síla a rozmach e-commerce, ale také rizika v podobě silné konkurence nebo velmi odlišních spotřebitelských zvyklostí. Na základě těchto poznatků práce doporučuje kombinovanou strategii vstupu – spolupráci s výhradním distributorem a využití e-commerce platformy Amazon India. Tento přístup umožní efektivně oslovit zákazníky a minimalizovat rizika spojená s novým trhem. Výsledky ukazují, že Indie představuje pro české výrobce užitkového skla významnou příležitost, která však vyžaduje pečlivou přípravu a správnou distribuční strategii. Práce poskytuje ucelený pohled na možnosti expanze a nabízí konkrétní doporučení pro úspěšný vstup Crystal Bohemia na indický trh.
Vedoucí práce: Hana Machková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: manažer obchodu [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses