Průmysl 4.0 a jeho vliv na pracovní trh v České republice mezi lety 2006-2022 - Trpkoš, Jan Karel (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu dopadů Průmyslu 4.0 na pracovní trh v České republice v letech 2006 až 2022. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části, prostřednictvím literární rešerše, jsou popsány historické průmyslové revoluce, koncept Průmyslu 4.0 a aplikace teorie ekonomického vývoje podle Josefa Aloise Schumpetera. Praktická část se zabývá analýzou dat o inovačních aktivitách podniků a jejich vztahem k zaměstnanosti, přičemž hlavní metodou je datová analýza s využitím korelačního koeficientu. Výsledky této analýzy ukazují pozitivní vztah mezi inovačními aktivitami a zaměstnaností.