Environmentální management podniku, jeho vliv na zákazníka a okolí - Jermanová, Bára (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a zhodnocení environmentálního managementu v průmyslové prádelně. Hlavním cílem bylo zjistit, jak je systém environmentálního managementu (EMS) implementován do strategie podniku a jaký má dopad na jeho provoz, zákazníky a veřejnost. Práce kombinuje kvantitativní i kvalitativní výzkumné metody – analýzu dokumentů, polostrukturované rozhovory, dotazníková šetření mezi zaměstnanci, zákazníky, obyvateli a zástupci úřadů. Výsledky ukazují, že EMS přináší ekologické i ekonomické pří-nosy a je nezbytným předpokladem pro udržení klíčových zakázek, zejména ve zdravotnickém sektoru. Přestože jsou environmentální opatření podniku účin-ná, veřejnost i část zákazníků o nich nemá dostatek informací. V závěru práce jsou formulována konkrétní doporučení pro další možná zlepšení v oblasti cirkulární ekonomiky, komunikace a zeleného marketingu.