Globální hodnotové řetězce v automobilovém průmyslu : srovnání Česka a Německa - Rossová, Maciré (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou globálních hodnotových řetězců v automobilovém průmyslu České republiky a Spolkové republiky Německo. Pomocí komparativní analýzy text porovnává míru a povahu zapojení do globálních hodnotových řetězců a dále řeší dopady zelené transformace a pandemie covid-19 na sledované odvětví. Teoretická část představuje konceptuální rámec globálních hodnotových řetězců, jejich měření a specifika automobilového průmyslu jako odvětví důležitého pro Českou republiku i Německo. Následně se práce věnuje výrobním kapacitám a ekonomickému významu automobilového odvětví v obou zemích. Popsána je i struktura dodavatelského řetězce a inovace a výzvy, kterým tento sektor čelí. V závěru dochází k samotné komparaci participace České republiky a Německa v globálních hodnotových řetězcích automobilového průmyslu primárně pomocí ukazatelů přidané hodnoty.