Analýza potřeb mezinárodní obchodní společnosti v e-commerce prostředí - Děd, Tomáš (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na zdokonalení a rozšíření stávajícího, celosvětově uznávaného, ekonomického modelu DPSM o rozměr speci-fický a maximálně vhodný také pro e-commerce prostředí. Hlavním cí-lem je analýza současného nastavení metriky DPSM v mezinárodní obchodní společnosti a zjištění, zda tato organizace v dostatečné míře pokrývá také nové obchodní a marketingové atributy neustále se roz-víjejícího se e-commerce. Hlavním přínosem této práce by mělo být stanovení a využití vylepšeného modelu DPSM o „pátý“ rozměr, který by měl více pokrývat zejména technologické a spotřebitelské ukazate-le. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy spojené s DPSM business modelem, portfoliovou strategii postavenou BCG matici a celkově teoretickým pohledem na klíčové metriky používané v e-commerce prostředí. Praktická aplikační část naopak vychází z návrhu efektivnějšího DPSM modelu a jeho reálné využití v rámci anonymizo-vané mezinárodní obchodní společnosti. Závěr práce a diskuze je poté věnována možným dodatečným otázkám a pohledům, které během vypracování diplomové práce vznikly zejména ze strany managemen-tu obchodní společnosti