Purplewashing : realita vs. představy o rovném postavení žen v české diplomacii - Wierzgońová, Ewa; Kočí, Kateřina; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato práce se zabývá diskrepancí mezi komunikací a reálně provedenými kroky Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR) ve věci rovného postavení žen (a obecně genderu) v české diplomacii. Cílem práce je zjistit, zdali a jak MZV ČR tuto problematiku komunikuje a co ve skutečnosti ve věci genderové rovnosti realizuje – a to jak v mezinárodním, tak interním kontextu. Přínosem práce je, že v českém prostředí doposud nebyl proveden výzkum, který by se explicitně zaměřoval na analýzu komunikace MZV ČR v oblasti genderové rovnosti a její konfrontaci s reálně prováděnými opatřeními. Teoretická část práce se opírá o koncepty genderu a postavení žen v diplomacii, purplewashingu, nečinnosti ve veřejné politice a politické komunikace. Analýza oficiálních dokumentů, projevů ministrů a komunikace na sociálních sítích MZV ČR, spolu s rozhovory se ženami diplomatkami, odhaluje nesoulad mezi deklarovanými záměry a reálnými činy MZV ČR. I nezáměrný purplewashing však může poškodit důvěryhodnost MZV ČR a brzdit skutečný pokrok v oblasti rovných příležitostí. Práce proto zdůrazňuje naléhavou potřebu transparentnější komunikace a důslednější implementace opatření pro dosažení skutečné genderové rovnosti. Ženy v diplomacii totiž mohou zlepšit pracovní prostředí, přinést nové perspektivy a posílit kompetence ministerstva.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses