Komparace marketingových strategií destinací Praha a Vídeň - Mlýnková, Dominika (2025)
Marketingové strategie turistických destinací hrají klíčovou roli v řízení a rozvoji turismu, stejně tak jsou důležité pro budování konkurenceschopnosti destinace a využití jejího potenciálu. Cílem diplomové práce je navrhnout zlepšení konkurenčního postavení destinace Praha vůči destinaci Vídeň na základě komparace aktuálních strategických dokumentů Prahy „S respektem k Praze“ a Vídně „Visitor Economy Strategy 2025“. Tyto dvě destinace si jsou geograficky blízké, ale i kulturně. K naplnění cíle byla využita kvalitativní analýza sekundárních dat. Nejprve byly jednotlivé dokumenty analyzovány samostatně na základě zvolených metrik a následně byly mezi sebou komparovány. Součástí praktické části byla i diskuze, která komparovala další strategické dokumenty evropských metropolí a jejich přístup k současný trendům a výzvám v turismu. Výsledkem práce jsou zformulovaná doporučení pro Prahu, které mohou pomoci zlepšit její konkurenční postavení vůči Vídni.