Vnímání a dopad umělé inteligence na pracovní trh - Meshkov, Ilya; Svatá, Vlasta, 1952-; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem umělé inteligence (AI) na pracovní trh v technologickém sektoru v České republice, a to z perspektivy zakladatelů technologických firem. Cílem práce je prozkoumat, jak technologičtí lídři vnímají nástup AI jako příležitost či hrozbu, jaké dovednosti považují za klíčové pro úspěšnou adaptaci zaměstnanců, jaké překážky brání efektivní implementaci AI, a jaké strategie firmy přijímají v reakci na transformaci způsobenou automatizací. Zvláštní pozornost je věnována také otázce vnímání budoucího nástupu obecné umělé inteligence (AGI) a připravenosti firem na její případné zavedení. Výzkum je postaven na kvalitativním designu kombinujícím polostrukturované rozhovory s pěti zakladateli firem působících v oblasti AI a zúčastněné pozorování autora v investiční společnosti Gi21 Capital, která se specializuje na analýzu startupů zaměřených na umělou inteligenci. Analýza dat prostřednictvím tematického kódování vedla k identifikaci pěti klíčových tematických oblastí: (1) vnímání AI jako příležitosti či hrozby, (2) dovednosti nezbytné pro adaptaci, (3) překážky implementace, (4) příčiny selhání AI projektů a (5) očekávání spojená s AGI. Výsledky ukazují, že AI je většinou respondentů vnímána jako motor inovací, který umožňuje růst bez nutnosti navyšování lidských kapacit. Zároveň je však spojena s proměnou pracovních pozic a vznikem nových profesních rolí. Klíčovým faktorem úspěšné adaptace je ochota učit se novým technologiím a schopnost pracovat s daty a AI nástroji. Respondenti upozorňují na rizika spojená s nedostatečnou přípravou, chybějícími daty a nerealistickými očekáváními. Přístup firem je proto často založen na iterativním testování, budování kompetencí a strategickém vedení změn. Práce přináší důležité poznatky p
Zároveň otevírá prostor pro další výzkum zaměřený na perspektivu zaměstnanců, dlouhodobé sledování dopadů AI a mezioborová srovnání.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses