Nekalé marketingové praktiky alebo skutočná transparentnosť? : Marketingové trendy v kozmetickom priemysle po pandémii COVID-19 a ich vplyv na spotrebiteľské správanie. - Palenčárová, Ema Mária (2025)
Cieľom diplomovej práce je zistiť, či vybrané trendy, konkrétne influencer marketing, trend „clean beauty“ a aplikácie na hodnotenie kozmetických produktov, prispievajú k transparentnosti kozmetického priemyslu alebo ide o zavádzajúce marketingové praktiky. Skúmané sú postoje českých a slovenských spotrebiteľov k týmto trendom, ich informovanosť, dôvera, nákupné správanie a vplyv pandémie COVID-19. Teoretická časť popisuje dopad pandémie, vybrané trendy a aktuálny právny rámec. Praktická časť zahŕňa kvantitatívny a kvalitatívny výskum a komparatívnu analýzu aplikácií na hodnotenie produktov s cieľom overiť postoje k trendom a ich potenciál prispieť k transparentnosti v priemysle. Záver práce zhrňuje výsledky, limity a ponúka manažérske implikácie pre kozmetické firmy, ktoré chcú preukázať svoj záväzok k transparentnosti.