Postoje a vnímání dopadů turismu stakeholdery turismu v turistické oblasti Kladské pomezí - Čápová, Adéla; Rončák, Miroslav; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Při rozvoji turismu je důležité zohledňovat názory a postoje všech stakeholderů – veřejného, soukromého, dobrovolnického sektoru a zejména rezidentů, kteří bývají často opomíjeni. Práce se zabývá pozitivními a negativními dopady turismu, odpovědností stakeholderů, fenoménem overturismu, a také principy udržitelného rozvoje a turismu. Cílem práce bylo identifikovat pozitivní a negativní dopady turismu v turistické oblasti Kladské pomezí a vytvořit návrh doporučení pro provozování turismu udržitelným způsobem. K naplnění cíle byly využity kvalitativní i kvantitativní výzkumné metody –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ semistrukturované rozhovory a dotazníkové šetření. Rozhovory byly zpracovány tematickou analýzou. Ke zpracování dat z dotazníkového šetření byla použita deskriptivní a inferenční (induktivní) statistika. Na základě získaných informací byly identifikovány vnímané dopady, postoje stakeholderů k současnému stavu turismu a byly odhaleny současné problémy a výzvy. Rezidenti, stejně jako ostatní stakeholdeři, vnímali jako převládající pozitivní dopady turismu. To nezáleželo na věku, profesní vazbě na turismus, ani rezidentově délce života v obci. Shodli se na tom, že díky turismu pociťují hrdost na lokalitu a památky, vnímali bohatší kulturní vyžití. Byli si vědomi toho, že turismus je pro ně zdrojem peněz a stimuluje vznik nových pracovních pozic a příležitostí. Z negativních dopadů vyčnívaly nedostatek parkovacích míst, znečištění přírody odpadky, nebo hustá silniční doprava. Tyto a další zjištěné problémy řeší navrhovaná doporučení, která přispějí k udržitelnému rozvoji turismu v turistické oblasti Kladské pomezí.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: turismus a hospitality management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses