Vybrané právní aspekty importu zboží z ČLR do EU - Případová studie na příkladu monohydrátu kyseliny citronové - Tingel, Samuel (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vybranými právními aspekty importu zboží z Čínské lidové republiky do Evropské unie, konkrétně na příkladu monohydrátu kyseliny citronové. Práce je zpracována formou případové studie modelové obchodní společnosti se sídlem v České republice a klade důraz na celní a daňové povinnosti při dovozu zboží do Španělska. Srovnávány jsou tři hlavní varianty importu – přes Českou republiku, Španělsko a Nizozemsko – s cílem identifikovat nejefektivnější řešení podle objemu zakázky. Výsledky jsou doplněny o nákladové srovnání a doporučení pro praxi. Práce vychází z platného právního stavu k 30. 3. 2025.