Práce s daty a jejich ochrana – hrozba nebo příležitost pro podniky? : - Špatná, Jolana (2025)
Tato diplomová práce se věnuje problematice ochrany osobních údajů a jejímu dopadu na podnikatelské prostředí. Hlavním cílem práce je objasnit, jak se liší legislativní přístupy k ochraně dat ve třech vybraných jurisdikcích – Evropské unii, Kalifornii a Austrálii. Vedlejším cílem je identifikovat, jaké konkrétní hrozby a příležitosti práce s daty a jejich ochrana představuje pro podniky. K dosažení cílů je použita metoda deskriptivní a komparativní analýzy. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část se zabývá definicí a významem dat, a dále přínosy i riziky jejich zpracování. Druhá část se poté zaměřuje na jednotlivé právní rámce – evropské GDPR, kalifornský CCPA a australský Privacy Act – a jejich vzájemné srovnání. Z porovnání v závěru vyplývá, že nejkomplexnější a nejpřísnější úpravu představuje nařízení GDPR, které zároveň slouží jako inspirace pro další právní úpravy po celém světě. CCPA a australský Privacy Act mají ve srovnání s evropskou legislativou užší rozsah působnosti, avšak důležitost práv jednotlivců na kontrolu nad svými osobními údaji stále roste. Závěry práce ukazují, že i přes určité hrozby, včetně legislativních požadavků, kybernetických útoků a rizik úniků dat, přináší práce s daty a jejich ochrana více příležitostí. Mezi ně patří posilování důvěry zákazníků, efektivnější řízení a podpora inovací.