Textová analýza online diskusií overených a dezinformačných portálov - Špotáková, Veronika; Sklenák, Vilém, 1963-; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto diplomová práca sa zameriava na textovú analýzu diskusných komentárov publikovaných pod článkami na overených a dezinformačných portáloch. Hlavým cieľom bolo preskúmať, či sa jazykové prejavy používateľov líšia v závislosti od zdroja obsahu a či tieto rozdiely možno využiť na automatickú klasifikáciu komentárov. V práci boli využité techniky spracovania prirodzeného jazyka (NLP), vrátane predspracovania textu, analýzy sentimentu, subjektivity a extrakcie kľúčových slov. Súčasťou výskumu bola aj aplikácia klasifikačných modelov Naive Bayes a BERT. Výsledky ukázali, že hoci medzi komentármi z rôznych typov portálov existujú isté rozdiely v dĺžke, štruktúre a výbere slov, tieto rozdiely nie sú natoľko výrazné, aby umožnili spoľahlivú klasifikáciu len na základe jazykových znakov. Klasifikačné modely dosiahli úspešnosť na úrovni 78-79%, čo naznačuje existenciu prirodzených limitov danej metódy. Práca zároveň identifikuje odporúčania pre ďalší výskum, ktorý by mohol zahŕňať širšie tematické spektrum dát a využitie pokročilých modelov schopných pracovať s iróniou, sarkazmom a slangom. Výstupy tejto práce ponúkajú pohľad na využiteľnosť textovej analýzy online diskusií ako doplnkového nástroja na odhaľovanie dezinformačných médií. Zároveň otvárajú priestor pre ďalší výskum, ktorý by sa mohol zamerať na širšie tematické spektrum, rozšírené dátové zdroje a využitie špecializovaných modelov.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses