Ženy na vrcholu : analýza faktorů ovlivňujících zastoupení žen v managementu ve vybrané mezinárodní společnosti - Poloprudská, Soňa; Křečková Kroupová, Zuzana, 1972-; Formánková, Dana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Postavení žen v managementu zůstává i přes postupující rovnost příležitostí předmětem odborných debat i výzev organizací a institucí. Přestože ženy ve firmách tvoří přibližně 50 % zaměstnanců, tak při pohledu na firemní „síto“ napříč hierarchií se toto zastoupení na nejvyšších pozicích významně snižuje. Tato diplomová práce přináší pohled na problematiku žen v managementu z perspektivy konkrétní mezinárodní firmy, kde se zaměřuje na motivace a překážky žen a firemní nástroje a strategie, které ovlivňují jejich kariérní postup do vedoucích pozic. První část práce pokládá konceptuální rámec leadershipu žen zastoupených v managementu a přednáší dosud známé poznatky z leadershipu a přínosu žen v kontextu vedení lidí a organizační výkonnosti. Druhá část práce hledá odpovědi na výzkumné otázky formou kvalitativního výzkumu, který byl realizován ve vybrané společnosti prostřednictvím hloubkových rozhovorů se zaměstnankyněmi působícími na různých úrovních řízení. Cílem práce je identifikovat klíčové faktory, které ženám pomáhají či brání v profesním rozvoji, a zároveň kriticky zhodnocuje firemní nástroje, strategie a přístupy k otázce postupu žen do manažerských pozic. Cílem práce je přispět k hlubšímu porozumění této oblasti zodpovězením výzkumných otázek a nabídnout doporučení pro kariérní rozvoj žen a jejich podmínek v rámci firemního prostředí.
Vedoucí práce: Zuzana Křečková Kroupová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses