Nepravidelné vedenie vojny – komparatívna štúdia Irán a Izrael - Miklóssyová, Alexandra; Přikryl, Pavel; Hennlichová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práca sa zaoberá analýzou nepravidelného vedenia vojny medzi štátmi Izrael a Irán, ktoré je charakteristické využívaním najmä nepravidelných, asymetrických, hybridných a zástupníckych foriem nepravidelného vedenia vojny. Práca je rozdelená do 2 hlavných častí, pričom teoretická časť sa zameriava na konceptualizáciu nepravidelného vedenia vojny a jeho rôzne formy. Empirická časť analyzuje konkrétne stratégie a taktiky oboch štátov na základe prípadových štúdií, ktoré sledujú vývoj týchto konfliktov 11.09.2001 do 07.10.2023. Cieľom práce je porovnanie prístupov Iránu a Izraela, identifikácia kľúčových faktorov ovplyvňujúcich a pochopenie dopadov nepravidelných stratégií na regionálnu stabilitu. Závery prinášajú nový pohľad na túto problematiku a zdôrazňujú rastúci význam nepravidelného vedenia vojny v súčasnom globálnom prostredí.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses