Ženy ve vedoucích pozicích v IT : specifika oboru - Kozar, Alina (2025)
Tato diplomová práce se věnuje postavení žen ve vedoucích pozicích v oblasti IT, se zaměřením na společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE). Cílem práce je identifikovat faktory, které podporují nebo omezují kariérní růst žen v tomto specifickém sektoru. Zvláštní důraz je kladen na porovnání zkušeností žen, působících v české pobočce HPE a v širším regionu EMEA, s cílem zjistit, jak se lokální prostředí liší ve vnímání podpory, rovnosti příležitostí a stylu vedení. Výzkumné otázky se zaměřují na identifikaci překážek, se kterými se ženy ve vedoucích pozicích setkávají, na roli genderových stereotypů, na míru využití mentoringu, koučování a sponzorství, a na to, jak ženy vnímají vlastní leadership styl a jeho vývoj v čase. V teoretická části práce se vysvětlují pojmy skleněného stropu, skleněného útesu, genderové rovnosti a různých stylů vedení, zatímco praktická část využívá analýzu sekundárních dat v kombinaci s analýzou primárních dat pomocí kvantitativního a kvalitativního přístupu, konkrétně dotazníkového šetření napříč zaměstnanci společnosti a hloubkových rozhovorů se šesti ženami působícími ve vedoucích pozicích. Závěry diplomové práce ukazují, že i přes určité výzvy spojené s genderovými stereotypy česká pobočka HPE vykazuje úsilí na podporu žen v leadership rolích. Jak v českém regionu, tak v regionu EMEA se zde nachází řada pozitivních příkladů dobré praxe, které ukazují rostoucí citlivost k tématům diverzity a rovnosti. Iniciativy na podporu žen, jako jsou rozvojové programy, mentoringové příležitosti a interní komunity, jsou dostupné a otevřené všem, kdo mají zájem se zapojit. Přestože ne všechny zaměstnankyně o těchto programech vědí, jejich přítomnost vytváří potenciál pro další zlepšení. Celkově lze říci, že česká pobočka HPE má solidní z