Nástup elektromobility v automobilovém průmyslu a vliv tohoto fenoménu na vývoj zaměstnanosti - Mrkos, Jan; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá dopady nástupu elektromobility na automobilový průmysl a zaměstnanost, se zaměřením na klíčové regiony automobilové výroby. Elektromobilita představuje jeden z hlavních transformačních trendů současného automobilového sektoru, a to v reakci na klimaticko-environmen-tální politiku, technologický vývoj a proměňující se spotřebitelské preference. Teoretická část práce se věnuje důvodům podpory elektromobility, vývoji legislativního rámce, technologickým řešením a me-zinárodnímu srovnání přístupů v USA, Evropské unii a Číně. Praktická část se soustředí na analýzu dopadů elektromobility na zaměstnanost v České republice, Slovensku a Německu. Výsledky ukazují, že nástup elektromobility přináší nejen rizika v podobě zániku některých pracovních míst, ale také nové příležitosti v oblasti výzkumu, vývoje a pokročilých výrobních technologií. V závěru práce jsou navržena opatření a strategie, které mohou přispět k udržení konkurenceschopnosti českého automo-bilového průmyslu v kontextu probíhající průmyslové transformace.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses