Role mezinárodních organizací v boji proti klimatické změně v Africe : případová studie UNEP - Zemanová, Zuzana; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce zkoumá zapojení mezinárodních aktérů, konkrétně Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), do řešení klimatické krize na africkém kontinentu. Cílem práce je zhodnotit reakci UNEP na globální oteplování v Africe a ověřit, zda svými projekty skutečně posiluje schopnost afrických zemí zmírňovat dopady klimatické změny. První část práce vychází z konceptů komplexity a globálního řízení, které tvoří základ pro multilaterální klimatickou politiku. Následující analytická část nejprve shrne hlavní klimatické výzvy Afriky a činnost relevantních mezinárodních organizací. Dále je pomocí evaluační případové studie UNEP zhodnoceno, nakolik projekty realizované na Madagaskaru a v Mali přispívají k naplňování Cílů udržitelného rozvoje a jak se tyto státy zapojují do klimatických diplomatických procesů v rámci UNEP, čímž se ověřuje platnost stanovené hypotézy.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses