Využití umělé inteligence pro optimalizaci logistiky - Kordík, Jindřich (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím umělé inteligence (AI) v oblasti logistiky, a to z hlediska technologických, ekonomických i mezinárodních dopadů. Cílem práce je zhodnotit přínosy a výzvy spojené s implementací AI v logistických procesech a zároveň zjistit, jak tyto technologie ovlivňují klíčové ekonomické ukazatele, jako jsou produktivita, náklady a zaměstnanost. Práce rovněž posuzuje, jak si Česká republika vede v porovnání s dalšími státy. Pro dosažení stanovených cílů byla využita kvalitativní výzkumná metoda v podobě polostrukturovaných rozhovorů s odborníky z praxe. Výpovědi respondentů ukazují, že AI přispívá k výraznému zvýšení efektivity, proměně struktury pracovních míst a dlouhodobým úsporám nákladů. Zároveň však implementace těchto technologií naráží na bariéry v podobě vysokých investičních nákladů, nedostatku kvalifikovaných pracovníků a omezené státní podpory. Výsledky ukazují, že umělá inteligence má potenciál zásadně proměnit logistiku jako obor. Práce přináší praktický vhled do současného stavu adopce AI v českých firmách a může sloužit jako inspirace pro další organizace, které zvažují digitalizaci logistických procesů.