Výzvy a příležitosti integrace uprchlíků z Ukrajiny na trh práce v České republice - Budnyk, Artem (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá integrací ukrajinských uprchlíků na český trh práce. V důsledku ruské invaze na Ukrajinu muselo mnoho lidí hledat dočasné přístřeší a bezpečnější místo k životu. Vzhledem k tomu, že válka přetrvává, je nezbytné, aby se uprchlíci začleňovali do společnosti i na trh práce. Problémem však je nevyužití jejich kvalifikace, což vede ke zhoršené finanční situaci. Cílem práce je zhodnotit proces integrace těchto osob, identifikovat hlavní výzvy a příležitosti, kterým na trhu práce čelí, a navrhnout vybrané aspekty integrační politiky, které by mohly přispět k efektivnějšímu využití jejich potenciálu. Práce je rozdělena do tří částí. První kapitola se věnuje teoretickým konceptům souvisejícím s migrací a integrací na trh práce, s primárním zaměřením na uprchlíky. Druhá kapitola se zaměřuje na analýzu vývoje postavení ukrajinských imigrantů v čase, komparaci s jinými národnostními skupinami a zhodnocení dopadů přijatých politických opatření na integrační proces uprchlíků z Ukrajiny. Třetí kapitola se věnuje zkoumání výzev a příležitostí na trhu práce, kterým ukrajinští uprchlíci čelí. Obsahuje analýzu sekundárních dat z existujících šetření i primárních dat získaných prostřednictvím vlastního kvalitativního výzkumu ve formě hloubkových rozhovorů s vybranými respondenty. Na základě výsledků provedených rozhovorů pak byla formulována vlastní doporučení v oblasti integrační politiky ČR, která by mohla přispět k lepšímu začlenění ukrajinských uprchlíků a efektivnějšímu využití jejich potenciálu.