Řízení benefitů a motivace vybraných generací v TNC - Rothschedlová, Natálie; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na řízení zaměstnaneckých benefitů a motivaci jednotlivých generací v transnacionálních společnostech (TNC). Práce zkoumá, jak se preference zaměstnanců liší mezi generacemi, které jsou nyní aktivní na pracovním trhu (Baby Boomers, Generace X, Y a Z) a jak tyto rozdíly mohou ovlivnit jejich spokojenost s benefity, které firmy nabízejí. Teoretická část práce popisuje teorii generací, popisuje každou z vybraných generací a také představuje vybrané teorie motivace (Herzbergova dvoufaktorová teorie; Teorie očekávání; Teorie spravedlnosti), následně představuje roli benefitů v TNC, důležitost motivace zaměstnanců a jak lze vybrané teorie využít v pracovním prostředí. Praktická část se skládá z kvantitativníh (n=164) o a kvalitativního výzkumu (n=16). Na základě výsledku výzkumu jsou představena konkrétní doporučení pro zvýšení efektivity benefitních balíčků tak, aby přispěly ke zvýšené angažovanosti zaměstnanců.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses